İspanyolca
İspanyolca yazmak, konuşmak, okumak ve dinlemek için tavsiyeler
Dil Öğrenme Uygulaması Busuu
Busuu ile müşterisi olmak dışında bir bağlantım yok. Tıkladığınız bağlantılardan komisyon almıyorum.
Bu uygulamayı ilk olarak Nisan 2022'de free_premium_for_ukraine kupon kodunu https://www.busuu.com/en/voucher adresinde uygulayarak 3 ay ücretsiz kullandım. 3 ay her gün 30 dk kullansaydım sanırım bir dilde başlangıçtan (CEFR: A0) orta-üst (B2) düzeye kadarki dil ve sözcük bilgisi derslerini bitirebilirdim. Maalesef sınavlar araya girdi ve her gün o kadar vakit ayıramadım ama uygulamanın faydalı olduğuna ikna oldum.
Bunun üzerinde CHEGG_EXCLUSIVE kodunu kullanarak 24 aylık Premium Plus aboneliği Temmuz 2022'de toplam 198.23 TL'ye aldım. Aynı aboneliğin AB ülkelerindeki tam fiyatı 150 Avro.
Uygulamada Türkçe hariç 12 dil var. Almanca, Fransızca ve İspanyolca derslerinin yeterince kapsamlı ve sıkmayacak kadar eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Bazı ses kayıtları ve ileri seviyedeki dilbilgisi egzersizlerinde özensizlikler mevcut. 14 günlük deneme süresinde deneyimleyip beğenmezseniz iptal edebiliyorsunuz.
Busuu ya da Duolingo gibi yalnızca bir uygulama kullanarak bir dilde ustalaşmanın mümkün olmayacağını söyleyebilirim. Örneğin Temmuz 2022 itibariyle Busuu Genel Fransızca (Complete French) derslerinde 1177, Seyahat için Fransızca derslerinde 83, İş Fransızcası (French for Business) derslerinde 96 özebir (unique) sözcük var. Bunların toplamı B2 seviyesindeki Fransızca ders kitaplarında yer alan sözcük sayısının kabaca yarısına denk gelir. Özellikle ileri seviye dilbilgisi konularında da Busuu'da yeterince egzersiz yok. Demek ki başka kaynaklar da kullanmak şart. Ben İspanyolca için kurs, kitap, video, podcast ve canlı dersler dahil birçok yöntemi kullanıyorum. Yine de bir şeyleri beklerken ya da başka herhangi bir iş yapamadığınız anlarda kullansanız günlük 30 dakikadan fazla dil öğrenmiş olursunuz.
Hangi dilleri öğrenmek mantıklı?
Yeni bir dil öğrenmek istersem İşviçreli François Micheloud'un http://how-to-learn-any-language.com/e/languages/index.html sayfasındaki tablosundan dillerin yapılarını, ekonomik ve sosyal hinterlandlarını, zorluklarını karşılaştırıyorum. Bu tablo İngilizce konuşan biri için 34 ayrı dilin öğrenme zorluğuna ilişkin öznel bir puanlama sistemi içeriyor. Bu tabloya göre Arapça, Japonca, Çince, Kantonca ve Korece 5.zorluk seviyesinde. Rusça 4., Almanca ve Fransızca 3., İspanyolca ise 2. zorluk seviyesinde. 1.zorluk seviyesinde sadece Zamenhof'un 1887'de yarattığı yapma dil Esperanto var ancak onu da dünyada hepi topu 100.000 kişi konuşuyor.
Bence anadili İngilizce olmayan herkes için öğrenilmesi gereken ilk yabancı dil İngilizce. Bunun üç sebebi var:
Akademik, ticari ya da diplomatik en kullanışlı, en üst düzey tartışmaların ezici çoğunluğu yazılı da sözlü de olsa İngilizce yapılıyor.
İngilizcenin kültürel hegemonyası sayesinde dünyadaki en kaliteli teknik, mesleki ve edebi eserler ya İngilizcede yazılıyor ya da çok kaliteli bir tercümesi ilk olarak İngilizceye yapılıyor.
Diğer tüm dilleri İngilizce üzerinden öğrenirken kullanılabilecek ücretsiz milyonlarca kitap, dergi, podcast ve video var. Yani nihai amaç İspanyolca öğrenmek bile olsa ilk olarak İngilizce öğrenmek bir anahtar görevi görüyor.
İngilizceden sonra hangi dili öğrenmenin kişiye en çok faydayı sağlayacağı ise amaca ve duruma göre değişir. Şöyle ki:
Türkiye'de üretim yapan yabancı ortaklı ya da menşeli şirketlerin (bkz. BASF, Boehringer Ingelheim, Bosch, Henkel, Man, Mercedes, Siemens vd.) çoğu Alman. Almanca bilmek hem burada hem de Almanya merkezlerinde işe girmek için faydalı olabilir. İşletmeciler, mühendisliler bunu göz ardı etmemeli. Son yıllarda bir çok hekim de benzer motivasyonla Almanca kurslarına oldukça rağbet gösteriyor.
Dönemsel olarak Türk diplomasisi ve işadamları Afrika ülkeleri, Latin Amerika ülkeleri ya da Rusya ile yakınlaşıp uzaklaşabiliyor. Afrika'da resmi dil statüsünde 26 yerel dil var. Bunların dışında en baskın diller Fransızca ve Portekizce. Güney Amerika'da en yaygın iki dil (Brezilya'da) Portekizce ve (neredeyse diğer hepsinde) İspanyolca. Dünyanın yüzölçüm olarak en büyük ülkesinin dili Rusça'yı 150 milyon kişi anadil, 110 milyon kişi de Azerilerde olduğu gibi ikinci dil olarak konuşuyor. Bunlardan birini bilmek ilgili coğrafi alanla ilgili projelerde ve işlerde büyük avantaj sağlabilir.
Hukuk alanında ise uzmanlaşmak istediğiniz branştaki (idare, medeni, borçlar, ticaret, ceza, bilişim, tahkim vd.) temel kanunlar hangi ülkeden alındıysa (iktibas edildiyse) o dili öğrenmek akademik yayın yapma kapasitesini artırabilir. Bazı kanunların alındıkları ülkeler:
1850 tarihli Kanunname-i Ticaret: Fransa
1926 tarihli 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi: İsviçre (Almanca)
1926 tarihli 818 sayılı Eski Borçlar Kanunu: İsviçre (Almanca)
1926 tarihli 765 sayılı Eski Ceza Kanunu: İtalya (Zanardelli Yasası)
1926 tarihli 865 sayılı Eski Kara Ticareti Kanunu: Almanya
1926 tarihli 1086 sayılı Eski Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HUMK): İsviçre'nin Neuchâtel Kantonu (Fransızca)
1929 tarihli 1412 sayılı Eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CUMK): Almanya
1426 Sayılı Eski İl İdaresi Kanunu: Fransa
1929 tarihli 1440 sayılı Eski Deniz Ticareti Kanunu: Almanya
1932 tarihli 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu (İİK): İsviçre (Almanca)
1956 tarihli 6762 sayılı Eski Ticaret Kanunu (eTTK): Alman Profesör Hirsch
Her ne kadar kaymakam adayları, stajları sırasında parlamenter monarşiyle yönetilen ve idari sistemi bizimkine benzemeyen İngiltere'ye gönderilse de genel olarak Türk idari sistemi Fransa'dan alınmış. Anayasa ve idare hukuku çalışacak meslektaşların Fransızca öğrenmesi anlamlı olabilir.
Özel hukukun tüm branşlarında ise Almanca konuşulan ülkelerden alınan kanunlar baskın görünüyor. Bu nedenle Almanca öğrenmek isteyebilirsiniz. Ankara'daki Alman Kültür Merkezinden (Goethe-Institut) veya Ankara Üniversitesi TÖMER'de Serap Hoca'dan çok kaliteli bir eğitim alabilirsiniz.